Újszászon, a MÁV állomás közelében, a Baross utca egyik családi házában látta meg a napvilágot 1958. június 9-én. Szülei: Virosztek Sándor tisztviselő (revizor) és Borbás Ilona adminisztrátor voltak. Édesapja 2000-ben, édesanyja 2004-ben hunyt el.

Nős (1984), felesége: Erdősi Katalin gimnáziumi tanár. Gyermekei: Dániel (1989) és Tamás (1989). Újszászon járt óvodába. Jó szívvel gondol többek között Eta óvónénire, Csiszér doktor bácsira. Tájékoztatása szerint szülőhelyén volt az "első munkavállalása". Ehhez hozzátartozik, hogy "a falubeli cukrászda" a vasútállomás mellett is árult fagylaltot egy tricikliből. Az árus nem akarta naponta a napernyőt utaztatni, így az ő feladata volt, hogy az állomás közeli házukból reggel kivigye neki a napernyőt, este pedig visszaszállítsa. Fizetsége alkalmanként egy-egy ötvenfilléres fagyi volt. Hat éves koráig élt Újszászon, majd Szolnokra költöztek. Szolnokon a Beloiannisz úti Általános Iskolába járt, ahol 1972-ben végzett. A Verseghy Ferenc Gimnáziumban érettségizett az 1975/76-os tanévben. Az érettségi után egy évig katona volt. Azt követően az Eötvös Loránd Tudományegyetem fizikus szakára nyert felvételt, az országos tanulmányi versenyeken elért eredményei alapján. Felkeltette az érdeklődésemet, milyen tanulmányi versenyek helyezettje, díjazottja volt? Nos, a "Szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium Millenniumi Évkönyve - 2001" című kiadvány 41. oldalán, az "Országos versenyeken helyezett és díjazott tanulóink 1968-tól" szalagcím alatt fényképét és az elért eredményeinek felsorolását találtam. Eszerint: "Virosztek Attila 1975-ben Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) III. helyezettje fizikából, 1975-ben Nemzetközi Fizika Diákolimpia II. díj, 1975-ben Eötvös Loránd Fizika Verseny I. díj, 1976-ban OKTV VII. helyezett fizikából, 1976-ban Nemzetközi Fizika Diákolimpia Dicsérő Oklevél." Ezekután nem kétséges, hogy automatikusan nyert felvételt az egyetemre.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán 1982-ben végzett kitüntetéses diplomával. A diploma megszerzése után a Központi Fizikai Kutatóintézetben kezdett dolgozni az elméleti szilárdtest-fizika területén. Egyetemi doktori disszertációját summa cum laude minősítéssel védte meg 1985-ben. 1992-ben a fizikai tudományok kandidátusa, majd 1994-ben doktora lett. 1985-1990 között az Egyesült Államokban és Németországban végzett kutatásokat. Ikerfiai is az USA Virginia államában születtek. 1997-től a Budapesti Műszaki Egyetem Fizikai Intézetének egyetemi tanára, 2001-től igazgatóhelyettese. Az egyetemen a tanítás mellett a fizikusképzés irányítása a legfőbb feladata. Emellett a diákok és fiatal kollégák bevonásával kutatási munkát folytat, melynek eredményeit eddig több mint száz tudományos publikációban tette közzé. Kutatási területe: mágneses térrel indukált spinsűrűség-hullámok, alacsony dimenziós elektronrendszerek. Munkásságát Novobátzky Károly-díjjal (1991), Akadémiai Ifjúsági Díjjal (1992) és Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Fizikai Díjjal (1996) ismerték el.

Úgy gondolom, Újszász város lakossága nevében, az Újszászi Híradó útján is írhatom, hogy Virosztek Attilának, a fizikai tudomány doktorának, egyetemi tanárnak az elért nagy ívű szakmai pályafutásához őszintén gratulálunk. Örülünk, és büszkék vagyunk, hogy Újszász város szülötte. Kérjük, öregbítse egyre szépülő, fejlődő kedves városunk jó hírnevét.

Kívánunk további sikereket, egyéni és családi életében sok boldogságot, jó egészséget! Ha tanári és tudományos munkája lehetővé teszi, szülővárosa mindenkor tisztelettel várja.

Varga Ferenc
Újszász város díszpolgára

Ajánlott weboldalak:

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

KöMaL arcképcsarnok 1973-1974

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.